30 listopada 2008

Chleb owsiany z nutą orientu


Po ostatnim nieudanym pieczeniu Bialysów, które wyszły pyszne ale tak blade, że moja Mama zapytała kiedy je będę piekła (one były JUż upieczone), postanowiłam odpuścić sobie. Do czasu nowej kuchni.
Na szczęście jednak skusiłam się na obietnicę korzennego, pysznego chleba, który idealnie komponuje się z miodem i szklanką mleka. Chlebek wyszedł pyszny, choć w mojej wersji, oczywiście, blady. Nie potrzebnie też rozsmarowałam przyprawy po rozwałkowanym cieście zamiast po prostu oprószyć je - w efekcie ciasto nie przerosło w miejscach zwinięcia i wyszedł taki śmieszny ślimaczek.

Przepis podaję za Agatką, która w tym tygodniu gospodarzy weekendowej piekarni i podała taki fajny przepis:

Chleb owsiany z nutą orientu2 niewielkie bochenki
* 370ml wrzątku
* 65g płatków owsianych (zwykłe lub błyskawiczne)
* 100g sezamu
* 7g drożdży instant lub 25g świeżych drożdży piekarskich
* 60ml ciepłej wody
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki stopionego masła
* 2 łyżeczki soli
* 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
* 500-550g mąki pszennej
* 2 łyżki cynamonu mielonego
* 2 łyżeczki imbiru mielonego

Do pieczenia: 2 prostokątne formy o wymiarach 20x11 cm wysmarowane tłuszczem

Płatki owsiane wsypać do dużej miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wchłoną wodę. Masło rozpuścić i wystudzić.
Sezam zrumienić na suchej patelni, wsypać do owsianki, odstawić do wystudzenia.
Świeże drożdże rozczynić ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 10-15 minut (jeśli używamy drożdży instant, wymieszać je z mąką).
Do owsianki dodać masło, sól i drożdże. Dodawać obie mąki, aż powstanie sztywne ciasto. Przykryć ściereczką i dać ciastu odpocząć przez kwadrans.
Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż będzie jedwabiście gładkie (ok. 15 minut). Włożyć do lekko natłuszczonej miski, obrócić aby całe lekko pokryło się tłuszczem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyjąć ciasto z miski, zbić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt 20x28 cm, oprószyć imbirem i cynamonem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i ułożyć w blaszkach łączeniem do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 35-40 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy stukając w bochenek będzie słychać głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.


13 komentarzy:

Tilianara pisze...

Ojej, bratnia dusz wreszcie :))) mi wyszedł taki sam - pyszny, choć dziwnie wyrośnięty i blado wypieczony :) Ale zjedliśmy go ze smakiem z twarożkiem i z kremem w kasztanów, a z tego co wiem, to kasztany są dobre przy większości diet, bo wcale bardzo kaloryczne nie są a do tego bardzo odżywcze :)

margot pisze...

Może i blady ,ale jaki ładny !Jak fajnie ,że znowu pieczemy razem :)

Bea pisze...

Zgadzam sie z Margot :)

Bardzo ciekawy ten chlebek, mysle ze tez kiedys podczas ferii upieke :)

Tilianara pisze...

Aaricio, nominowałam Cię do UAB :) Uwielbiam Twojego bloga i tęsknię ogromnie do Twoich notek, zdjęć i pięknych tekstów. Wciąż pamiętam tą piękną pierogową falbankę czy pyszne kulki mięsne z hasselbackami i właśnie za te niezapomniane i niezacierające się wspomnienia dziękuję Ci tak :*

Liska pisze...

Nominowałam Cię do nagrody Uber Amazing Blog. Dziękuję za radość tworzenia, jaką się dzielisz na łamach Niebieskich Migdałów :-)

Aaricia pisze...

Moje drogie! Ta nagroda należy się o wiele bardziej tym, którzy tu zaglądają choć od dawna nic nie piszę..
To bardzo miłe, a jednocześnie bardzo konfrontujące: niewiele się tutaj u mnie dzieje ostatnio, mam nadzieję, że już wkrótce się to zmieni.
Dziękuję Wam, bardzo bardzo mocno!

Majana pisze...

Piękny ten chlebek! :))
Wlasnie wpisałam ssobie Ciebie do zakładek i zapraszam takze do mnie :) Pozdrawiam ciepło! :-)
Majana

Anonimowy pisze...

Nie mam Twojego maila, a chciałem Cię poinformować, że Twój smakowity blog został dodany do listy serwisów przeszukiwanych przez Foodle.pl - największą wyszukiwarkę przepisów w Polsce.

Nie ma w tym żadnego haczyka. Dowiedz się, co Foodle może zrobić dla Ciebie i jak co Ty możesz zrobić dla Foodle. Jeśli masz jakiekolwiek uwagi czy pytania, pisz na info-małpiszon-foodle.pl

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Pozwoliłam sobie przyznać Ci UAB :) Więcej tutaj:
http://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2008/12/uber-amazing-blog.html

Tilianara pisze...

Wesołych i smacznych Świąt Ci życzę, dużo zdrowia, uśmiechów i samych sukcesów nie tylko kulinarnych i byś mogła powrócić do nas jak najszybciej :)))

Buziaki wigilijne :)

Liska pisze...

Zdrowych i wesołych świąt! Dużo ciepła i radości przy wigilijnym stole :-)

Bea pisze...

Wspanialych Swiat! rodzinnych i cieplych :)

margot pisze...

Wszystkiego najlepszego