- Mamo, a co upieczesz na Mikołajki?
- ?
- No przecież mieliśmy coś przynieść...
Na zegarku godzina do wyjścia. Na szczęście są jeszcze muffiny, idealny wynalazek dla zabieganych.
Te muffiny to potrzeba chwili. Są aromatyczne i proste, a szafran nadaje im ładniejszego odcienia szarości.
Piernikowe muffiny z szafranem
12 sztukSkładniki suche:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki otrębów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- szczypta szafranu
- szczypta soli
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- szczypta szafranu
- 70g masła
- kopiasta łyżka jogurtu naturalnego
Piekarnik rozgrzewam do 190 st.C.
Formę do muffinów (na 12 sztuk) wykładam papilotami.
Składniki suche mieszam w misce.
Rozpuszczam masło, wlewam do osobnej miski razem z mlekiem i szafranem, dodaję jajko i jogurt. Mieszam dokładnie.
Łączę zawartość obu misek, mieszając szybko, niezbyt dokładnie, tak aby tylko połączyć składniki suche z mokrymi. Przekładam od razu do foremek i wkładam do piekarnika. Muffiny muszą się piec 25 minut.
4 komentarze:
z szafranem zjadłabym , śliczne , apetyczne zdjęcia
Smacznie :)
Dziękuję, szafran faktycznie pachnie cudownie :)
Hej, na zdjeciu widze cukier ale brak go w opisie składników.
Prześlij komentarz