Nowe życie, przełomy, zwroty akcji - niech te Święta będą okazją do dobrych przełomów - Wesołych Świąt!
Do życzeń dołączam przepis na babkę czekoladową, którą wykombinowałam dziś rano i myślę, że może Wam się spodobać :)
Babkę można polać ganach'em czekoladowym (przepis na ganache znajdziecie tutaj, można zostawić czysty ganache lub posypać go utłuczonymi orzechami laskowymi), posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Babka czekoladowa
Składniki:- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 tabliczka (100g) czekolady deserowej
- kostka (200g) masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
Czekoladę pokruszyć i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (blaszaną miseczkę nałożyć na garnuszek z gotującą się wodą). Dokładnie wymieszać, aby czekolada połączyła się z masłem, lekko przestudzić.
Piekarnik rozgrzać do 170 st. C, przygotować formę na babkę: dokładnie natłuścić i wysypać bułką tartą.
Jajka i cukier ubić mikserem na wysokich obrotach. Dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie zmiksować. Wlać czekoladę z masłem (mogą być lekko ciepłe) i zmiksować.
Ciasto od razu przelać do formy i piec w piekarniku przez 45 minut.
Propozycje dekoracji upieczonej babki:
- cukier puder,
- ganache czekoladowy (przepis znajdziecie tutaj ), UWAGA: Babka musi być wystudzona przed wylaniem ganache'u,
- ganache czekoladowy obsypany potłuczonymi orzechami laskowymi,
- lukier: tradycyjny (przepis na lukier znajdziecie w tym przepisie),
- lukier różany - przepis poniżej:
Lukier różany
Składniki:
- 2 szklanki przesianego cukru pudru
- sok z jednej małej cytryny
- 1 łyżka soku z buraków (bez przypraw, 100% soku z buraków)
- 1 łyżka wody różanej
Jeśli chcecie usyskać efekt plastycznych zacieków lukier musi być na granicy płynności: lepiej dodawać powoli płynne składniki, aż z grudek zamieni się w płynną, gęstą masę.
Jeśli chcecie uzyskać efekt równo polukrowanej babki bez zacieków: lukier musi być odrobinę rzadszy.
UWAGA: lukrujemy zawsze wystudzone ciasto, w przeciwnym razie babka "wypije" lukier.
10 komentarzy:
Babka pięknie wygląda. Ten różowy lukier - bajka 🌷🌺🌸
Cudowna !
Jakie piękne zdjęcia! *.* muszę spróbować tego lukru...
Wykorzystam next time patent z różowym lukrem :D
Dziękuję 🌸 Najfajniejsze w tym lukrze jest to, że to naturalny barwnik :-)
Dziękuję :-) Koniecznie trzeba spróbować :-)
To zdjęcie jest tak powalające ze nie mam żadnych wątpliwości co do smaku. Masz mnie
Babka jest super, ale ten lukier dopełnia całość i wygląda to obłędnie :)
Rozany lukier jest boski i po prostu powala z nog. Jaki fantastyczny akcent na zdjeciu i na stole.
Lukier ma rewelacyjny kolor! :)
http://kuchnia-na-wrzosowisku.blogspot.com/
Prześlij komentarz