Ostatnie dwa tygodnie to prawdziwy maraton: codziennie sesje fotografii kulinarnej, dwa nowe projekty graficzne, a także moje solenne postanowienie, że zajmę się porządnie Instagramem, aby wykorzystać jego potencjał do mojej pracy.
Z tego tez postanowienia wypłynął pomysł na akcję Instagramową #projektsezon, która ma zachęcić do korzystania z sezonowych składników w kuchni, do inspirowania się naturalnymi cyklami natury i pór roku.
Jeśli macie ochotę dołączyć do tego wyzwania to zapraszam na moj profil na Instagramie, więcej o tej akcji przeczytacie tutaj:
Wyświetl ten post na
Instagramie.
Hej✨
Jest pomysł na hasztaga - klucz, do fajnej akcji, o której myślę już
jakiś czas :-) . To są owoce mojego douczania się nt social mediów -
zastanawiałam się co mogę dać więcej od siebie tutaj w tej przestrzeni
(@wild.rocks Twoje wskazówki są bezcenne🌸) . I oto myśl: jeśli miałabym
opisać to co tutaj robię i co jest mi bliskie w temacie kulinariów
jakimś słowem to najpewniej byłoby to słowo SEZON. Sezonowość uczy mnie
wdzięczności, doceniania tego co dostępne i odpuszczania tego czego mieć
teraz nie mogę. To nie dotyczy tylko jedzenia oczywiście, ale życia
wogóle!.. . ..ale jako, że ten profil kręci się w przeważającej mierze
wokół stołu, a stół, jak wiadomo, nie służy tylko do jedzenia ale przede
wszystkim do gromadzenia się i budowania relacji.. ..to proponuję
gromadzić się wokół zabawy z hasztagiem #projektsezon Oto proste zasady
tej akcji: - raz w tygodniu, w czwartek, będę publikować posta z
sezonowym składnikiem, który może nam posłużyć za inspirację w
nadchodzącym tygodniu :-) - przez tydzień, do środy będę czekać na Wasze
inspiracje danym sezonowym składnikiem: być może ten sezonowy dar
natury skłoni Was do upieczenia ciasta, które ostatnio jedliście w
dzieciństwie, albo do wyprawy na targ.. Może podzielicie się przepisem
na specjalność Waszej kuchni, albo wrzucicie zdjęcie z lunchu w knajpce,
która szanuje sezonowość i akurat będzie miała w karcie danie z tym
produktem :-) A może po prostu uda Wam się zrobić fajne zdjęcie z
bohaterem sezonowego tygodnia? Może Wasza kreatywność wykracza poza
fotografię, kulinaria i stworzycie jakąś inną formę: akwarelę,
patchwork, kolaż, rysunek? Opcji jest nieskończona ilość :-) -
PAMIĘTAJCIE proszę aby oznaczyć post lub stories tym hasztagiem
#projektsezon oraz otagować mój profil, aby Wasze posty mi nie umknęły w
podsumowaniu :-) - Wasze zdjęcia wrzucane do galerii przez cały tydzień
będę pokazywać w podsumowaniu w środę, natomiast instastories te, które
będą dla mnie dostępne (czyli Stories z finałowej środy lub
wyróżnione). Co Wy na to? Wchodzicie w to? Damy szansę temu pomysłowi? W
końcu bez Was działanie tutaj nie ma sensu ✨🌸 . Na pierwsze ogień
zacznijmy od BRZOSKWINI, bo sezon na nie dobiega końca
🍑
Tymczasem podrzucam dziś przepis, który przygotowałam ostatnio specjalnie dla
magazynu Kukbuk. Jest to tarta idealnie wpisująca się
w #projektsezon. Wykorzystałam brzoskwinie, które powoli znikają ze sklepowych półek, a które są dla mnie wysłannikiem lata w jesień - jeszcze pachną letnim słońcem, a jednocześnie kolorystycznie zapowiadają już złociste, jesienne krajobrazy.
Tarta serowa z brzoskwiniami i tymiankiem
spód:
- 200g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej luksusowej
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka listków tymianku
- szczypta soli
masa sernikowa:
- 350g twarogu tłustego
- 3 jajka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1/4 szklanki cukru
dodatki:
- 5-6 brzoskwiń
- listki tymianku
- garść jagód
- 60g płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Listki
tymianku utrzeć w moździerzu z łyżką cukru, wsypać do malaksera, dodać
resztę składników na spód tarty. Zmiksować aż składniki zamienią się w
grudki, a następnie w kawałki ciasta. Przełożyć do formy na tartę (w
razie potrzeby formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Wykleić
spód i brzegi, jeśli forma na tartę ma wyjmowany spód zabezpieczyć
piekarnik, ponieważ tłuszcz z ciasta może wyciekać.
Podpiec 10 minut, wyjąć, przestudzić.
Składniki na sernik zblendować na gładką masę.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Brzoskwinie delikatnie wypestkować i pokroić na ósemki, włożyć do miski, posypać listkami tymianku i delikatnie przemieszać.
Na
przestudzony spód przełożyć masę sernikową, wyrównać. Na wierzchu
ułożyć cząstki brzoskwini, posypać jagodami i płatkami migdałowymi.
Piec 45 minut, aż masa sernikowa będzie ścięta.
1 komentarz:
brzmi i wyglada pysznie, przepisu warty zapisania!
Prześlij komentarz