27 grudnia 2008

Kapusta i groch


W naszej rodzinie tak się już utarło, że większość wigilijnych potraw rezerwujemy tylko i wyłącznie na czas świąt.
Jedną z tych potraw jest kapusta z grochem i grzybami, i chociaż składniki są ogólnodostępne przez dłuższy okres w roku to tradycja jakoś powstrzymuje nas od nadmiernego eksploatowania tej pysznej potrawy.
Ja lubię kapustę miękką, groch ugotowany już do miękkości ale jeszcze nie rozpadający się, a grzyby drobno posiekane. Jadałam już wigilijne kolacje w kilku domach i wiem, że kapusty z grochem i grzybami jest tyle ile rodzinnych tradycji, dlatego uważam, że to jest najpiękniejsze w świątecznym gotowaniu - odtwarzanie potraw według wszystkich szczegółów, konsystencji, rozdrobnienia, miękkości, tak jakby się chciało odtworzyć smaki rodzinnego domu, dzieciństwa i babcinej kuchni. Zawsze wtedy dochodzę do wniosku, że jednak jedzenie jest właśnie takie: nierozerwalnie związane z naszymi najcieplejszymi wspomnieniami, młodością i miłością.
Dzisiaj podaję przepis na wersję wigilijnej kapusty wg mojej Mamy.

Kapusta z grochem i grzybami

• 1 kg kapusty kiszonej
wypłukać, odcedzić, pokroić i przełożywszy do dużego garnka ugotować do miękkości.

• 1/2 kg grochu łuskanego (żółty, połówki)
zalać wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Następnie włożyć do garnka z grubym dnem i ugotować do miękkości, mieszając co jakiś czas i uważając aby się nie przypalił. Groch powinien być tak miękki, żeby duża część, powiedzmy połowa się rozpadała, ale aby część wciąż pozostawała w całości (ale i tak musi być bardzo miękki, bo po dodaniu do kapusty, w kontakcie z kwasem solnym groch już nie zmięknie). Wrzucić do garnka z kapustą.

• suszone grzyby
umyć, dobrze ugotować, wodę z grzybów odlać do kapusty a grzyby pokroić lub zmielić (u nas się drobno sieka lub mieli). Na te proporcje powinno się dodać 3/4 szklanki ugotowanych i pokrojonych grzybów. Grzyby dodać do kapusty i grochu.

Całość posolić, dodać świeżo mielony czarny pieprz i ćwiartkę lub połówkę kostki masła, aby kapusta nabrała aksamitnej konsystencji i dokładnie wymieszać.

5 komentarzy:

Tilianara pisze...

W moim rodzinnym domu nie było w ogóle tradycji robienia czy jedzenia kapusty z grzybami czy z grzybami i grochem, a u Ciebie tak wspaniale się prezentuje :))) Dopiero u męża rodziny poznałam to cudowne danie i rozsmakowałam się w nim. Muszę teraz wypróbować jeszcze wersję z grochem, choć pewnie - tak jak u Ciebie - poczeka do następnych Świąt, bo pewne dania można robić i jeść tylko na Boże Narodzenie :)

Pozdrówka :*

Bea pisze...

Piekna ta Twoja kapusta! bardzo smakowicie wyglada na zdjeciu :)
U mnie w Wigilie nie jadalo sie kapusty z grochem a jedynie kauste z grzybami; ta z grochem bylazas daniem 'powszedim'.
Bardzo lubie odkrywac te rozne rodzinne tradycje, ktore czesto tak bardzo sie od siebie roznia.

Pozdrawiam!

Majana pisze...

Uwielbiam kapustę z grochem i kapustę z grzybkami:) Moja Mama robi i taką i taką. A Twoja wygląda pyszniutko , pozdrawiam poświątecznie :**

odkuchni pisze...

Jak ja mogłam tu nie trafić?! Pozdrawiam

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

My mamy tak samo :) tzn oszczędzamy wigilijne potrawy,nie jemy ich w roku, by nie straciły swego niepowtarzalneg smaku... podobnie jest z kapustą z grochem, choć u na sto kapusta z fasolą :) kolejna porcja za rok!